APK

Hou jouw auto in top conditie

In Europa is het wettelijk verplicht dat elke auto die minimaal 3 jaar oud is wordt gekeurd tijdens de Algemeen Periodieke Keuring (APK). Tijdens de APK wordt je auto nagelopen op Europese veiligheidseisen en milieueisen en worden eventuele problemen op tijd opgespoord waardoor het jou hoge onderhoudskosten kan schelen. Na het uitvoeren van de APK ontvang je een rapport waarin staat of jouw auto is goedgekeurd of dat er problemen zijn die verholpen dienen te worden.

Wanneer moet jouw auto APK gekeurd worden?
Hoe vaak en vanaf wanneer jouw auto APK gekeurd dient te worden hangt af van een aantal dingen. Nieuwe benzine- en elektrische auto’s moeten na 4 jaar voor het eerst APK gekeurd worden, nieuwe dieselauto’s na 3 jaar.

Na de eerste APK keuring dienen benzine- en elektrische auto’s iedere 2 jaar gekeurd worden, is de benzine- of elektrische auto ouder dan 8 jaar? Dan moet deze ieder jaar gekeurd worden. Dieselauto’s moeten na de eerste APK keuring ieder jaar gekeurd worden.

Voorkom een boete: plan op tijd jouw APK
Een aantal weken voordat de APK van jouw auto verloopt, ontvang je van Henri & Herman én het RDW een bericht met daarin een oproep om jouw auto te laten keuren. Als je te laat bent met het opnieuw keuren van jouw auto riskeer je een flinke boete, het voertuig mag namelijk niet de weg op met een verlopen APK. Daarnaast ben je niet verzekerd als jouw APK is verlopen. Je kan jouw auto twee maanden voor de APK-vervaldatum opnieuw laten keuren. Wacht dus niet tot het laatste moment en plan jouw APK keuring op tijd.

APK is geen onderhoud
Een APK keuring is alleen controle op veiligheidseisen en milieueisen, geen onderhoud! Laat jouw auto daarom ook altijd onderhouden volgens het onderhoudsboekje om er zeker van te zijn dat jouw auto goed onderhouden blijft.

APK keuring volgens de RDW normen
Henri & Herman houdt zich te allen tijde vast aan de landelijke APK normen volgens het RDW. Je auto wordt gecontroleerd op een tal van onderwerpen zoals:

  • Verkeersveiligheid (remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie)
  • Milieu (uitlaatgassen)
  • Algemeen (voertuigbewijs, voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof)
  • Kentekenplaten
  • Roetmeting
  • Viergasmeting (bij benzine of LPG)

Kosten APK
Bij Henri & Herman betaal je voor een APK keuring slechts €39,95 inclusief afmeldkosten, viergasmeting en btw. Laat je jouw auto APK keuren tijdens een onderhoudsbeurt? Dan betaal je €19,95. Ben je in het bezit van een MyOpel Card, MyCitroën Card, ServicePlus Pas of Fiat Pro pas? Dan is de APK in combinatie met onderhoud gratis.