ELEKTRISCH
RIJDEN MET
Henri Herman

Elektrisch rijden: dit moet je weten!

De elektrische auto is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld, en dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat elektrisch rijden steeds goedkoper en toegankelijker wordt. Daarnaast is het laadpalennetwerk nu een vast onderdeel geworden van onze straten, naast de elektrische auto. Maar wat houdt elektrisch rijden precies in? Wat zijn de kosten van elektrisch rijden en is het eigenlijk beter voor het milieu om in een elektrische auto te rijden? Henri & Herman helpt je graag op weg.

dashboard elektrische auto

Wat is elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is een innovatieve vorm van transport waarbij voertuigen worden aangedreven door elektrische motoren die gevoed worden door elektrische energie, in plaats van door traditionele verbrandingsmotoren die benzine of diesel gebruiken. De basis van elektrisch rijden is de elektrische batterij, die in het voertuig is geïnstalleerd en fungeert als de energiebron.

Is elektrisch rijden eigenlijk wel milieuvriendelijk?

Elektrisch rijden is niet volledig klimaatneutraal, maar het is over de gehele levenscyclus van een elektrische auto aanzienlijk milieuvriendelijker dan rijden met een brandstofauto. Hoewel elektrische auto’s geen uitlaatgassen produceren, zijn er nog steeds schadelijke stoffen die vrijkomen bij de opwekking van elektriciteit en de productie van de auto zelf. Echter, als we de totale impact vergelijken met die van brandstofauto’s, blijkt dat elektrische auto’s minder belastend zijn voor het milieu. Bovendien wordt elektrisch rijden nog milieuvriendelijker als we meer zonne- en windenergie gebruiken voor de elektriciteitsproductie. Als je zonnepanelen op je dak hebt en je elektrische auto thuis oplaadt, draag je niet alleen bij aan een schonere omgeving, maar bespaar je ook op je kosten.

Elektrisch auto bij laadpaal
man loopt langs auto die elektrisch rijden

Is elektrisch rijden duur?

Elektrische auto’s zijn momenteel iets duurder in aanschaf dan benzine- of dieselauto’s van vergelijkbare grootte, vooral vanwege de kosten van het accupakket. Echter, op de lange termijn bieden ze aanzienlijke kostenbesparingen. Elektriciteit is goedkoper dan traditionele brandstoffen, wegenbelasting is tot en met 2024 niet van toepassing op elektrische auto’s en ze vereisen over het algemeen minder onderhoud. Als gevolg hiervan kunnen de totale eigendomskosten van een elektrische auto vaak vergelijkbaar zijn met die van een benzineauto, zo niet lager. Om de aanschafdrempel te verlagen, is er momenteel een aanschafsubsidie beschikbaar voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische auto’s, zolang het jaarlijkse budget hiervoor nog beschikbaar is.

De voordelen van elektrisch rijden

Elektrisch rijden biedt diverse voordelen, ongeacht of je het als zakelijke leaseauto gebruikt, een privéauto koopt of zakelijk financiert. Hier hebben we de belangrijkste voordelen voor je verzameld.

Milieuvriendelijk

Elektrisch rijden staat bekend om zijn milieuvriendelijke karakter, omdat elektrische voertuigen geen schadelijke uitlaatgassen uitstoten tijdens het rijden. Dit leidt tot een vermindering van de luchtvervuiling en draagt bij aan het behoud van de luchtkwaliteit, wat voordelig is voor zowel de volksgezondheid als het milieu.

 

Minder onderhoudskosten

Elektrisch rijden heeft als voordeel dat elektrische auto’s over het algemeen minder bewegende onderdelen hebben dan traditionele auto’s, waardoor ze minder onderhoudsgevoelig zijn. Dit kan op lange termijn leiden tot besparingen op onderhoudskosten, wat aantrekkelijk is voor particulieren die elektrisch rijden overwegen.

 

Lagere belastingen en subsidies

Een van de grootste uitdagingen bij het overwegen van elektrisch rijden is vaak de initiële aanschafprijs. Hoewel de prijzen van elektrische auto’s de afgelopen jaren gestaag zijn gedaald, blijven ze doorgaans duurder dan vergelijkbare benzine- of dieselvoertuigen. Subsidies en belastingvoordelen kunnen echter helpen om deze kosten te verlagen en elektrisch rijden aantrekkelijker te maken.

Stil en comfortabel rijden

Elektrische auto’s zijn opvallend stil tijdens het rijden, wat resulteert in minder geluidsoverlast op de weg. Dit draagt bij aan een rustigere en aangenamere rijomgeving, vooral in stedelijke gebieden, en kan de algehele levenskwaliteit in de buurt verbeteren.

Elektrisch rijden voor particulieren

Elektrisch rijden wint bij particulieren snel aan populariteit. Het aanbod van nieuwe elektrische auto’s groeit gestaag en bezwaren verdwijnen. Met onze expertise, tips en adviezen ben je klaar om duurzaam en vol vertrouwen de wereld van elektrisch rijden te betreden, genietend van de nieuwste technologie en het rijplezier dat elektrische auto’s bieden.

Loading …

Zakelijk elektrisch rijden

Steeds meer bedrijven omarmen deze groene revolutie, en jij kunt dat ook! Elektrische voertuigen bieden niet alleen lagere brandstofkosten, maar dragen ook bij aan een schonere planeet door verminderde CO2-uitstoot. Wil je weten hoe je jouw wagenpark kunt elektrificeren en welke praktische stappen je kunt nemen? Om jou hierbij op weg te helpen, hebben we alle belangrijke informatie over zakelijk elektrisch rijden op een rijtje gezet.

Heeft elektrisch rijden de toekomst?

Bij Henri & Herman zijn wij stellig van mening dat de toekomst van autorijden elektrisch is. Of elektrisch rijden voor jou aantrekkelijk is, hangt af van diverse factoren, zoals jouw rijgedrag, financiële mogelijkheden en de beschikbaarheid van laadinfrastructuur in jouw omgeving. Daarom streven we ernaar om jou van uitgebreid advies te voorzien over alle aspecten van elektrisch rijden. Samen met ons kun je dan het perfecte moment bepalen om over te stappen, of dat nu nu is of in de toekomst.

Houd mij op de hoogte

Wil je graag meer informatie over elektrisch rijden, opladen en laadinfrastructuur? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig updates direct in je mailbox. Op deze manier blijf je altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en trends op het gebied van elektrisch rijden.

Veelgestelde vragen over de elektrisch rijden

Hoe lang blijft elektrisch rijden belastingvrij?

Dit fiscale voordeel voor elektrische voertuigen blijft van kracht tot en met 2024. De overheid zet zich in om de overgang naar volledig elektrisch rijden te bevorderen, aangezien dit een positieve bijdrage levert aan het verbeteren van ons klimaat en milieu.

Wat is beter hybride of elektrisch rijden?

Volledig elektrische auto’s zijn over het algemeen duurzamer, krachtiger en vergen minder onderhoud dan plug-in hybrides. Hoewel ze aanvankelijk duurder kunnen zijn, worden deze kosten vaak gecompenseerd door beschikbare subsidies en belastingvoordelen voor elektrische auto’s.

vrouw staand bij auto die elektrisch oplaad