Subsidie elektrische auto particulier 2023

De Nederlandse overheid neemt maatregelen om elektrisch rijden te bevorderen als onderdeel van de groeiende duurzaamheidsbeweging. Een van deze maatregelen is de SEPP-subsidie (Stimuleringsregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren). Deze subsidie is ontworpen om het kopen van elektrische auto’s voor particulieren aantrekkelijker te maken. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van de subsidie elektrische auto particulier 2023. Hierdoor kun je beoordelen of het aanschaffen van een nieuwe of gebruikte elektrische auto met deze subsidie voor jou een interessante optie is.

subsidie elektrisch rijden particulier 2023

Wat is de SEPP-subsidie?

De SEPP-subsidie is een financiële regeling die door de Nederlandse overheid is opgezet om de transitie naar elektrisch rijden te versnellen. Het doel is om de aanschaf van elektrische personenauto’s voor particulieren in 2023 te stimuleren en zo de CO2-uitstoot van het wegverkeer te verminderen. Met deze subsidie willen ze elektrisch rijden voor meer mensen toegankelijk maken.

Hoe werkt de SEPP-subsidie?

De elektrisch rijden subsidie voorziet particulieren die geïnteresseerd zijn in de aankoop of lease van een nieuwe of gebruikte elektrische auto van een aantrekkelijk financieel voordeel. De hoogte van deze stimuleringsmaatregel varieert en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het specifieke type elektrische auto, de actieradius en de cataloguswaarde.

Naast de stimulering van elektrisch rijden zelf, heeft de SEPP-subsidie nog een ander belangrijk aspect: het verlagen van de drempel voor de aanschafprijs van een elektrische auto. Elektrische auto’s kunnen soms nog prijzig zijn in vergelijking met conventionele brandstofauto’s, maar met de subsidie wordt de initiële investering iets meer haalbaar voor een bredere groep mensen.

Voorwaarden subsidie elektrische auto particulier

De overeenkomst voor aanschaf of private lease van een elektrische auto moet worden afgesloten in het jaar waarin de subsidie wordt aangevraagd, en uiteraard alleen zolang er nog subsidiebudget beschikbaar is.

Bij de aanschaf van een nieuwe of gebruikte elektrische auto moet de auto minimaal 3 jaar onafgebroken op naam van de aanvrager geregistreerd blijven staan. In het geval van lease is dit minimaal 4 jaar. Indien de auto vóór het verstrijken van deze periode wordt verkocht of het leasecontract wordt vroegtijdig beëindigd, dient de subsidie proportioneel te worden terugbetaald.

Subsidie nieuwe elektrische auto’s

Om in 2023 als partuculier in aanmerking te komen voor de subsidie op een nieuwe elektrische auto, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zorg ervoor dat de volledig elektrische auto een actieradius van minimaal 120 kilometer heeft. Daarnaast moet de catalogusprijs van de auto minimaal €12.000 zijn, maar mag deze ook niet hoger zijn dan €45.000.

Subsidie elektrische occasions

Voor een tweedehands elektrische auto gelden in 2023 dezelfde voorwaarden als voor een nieuwe auto: de actieradius moet minimaal 120 kilometer zijn en de catalogusprijs mag niet lager zijn dan €12.000 en niet hoger dan €45.000 op de datum van eerste toelating. Je kunt de catalogusprijs van een occasion opzoeken via het kentekenregister van de RDW, onder het kopje ‘fiscaal’.

Om de subsidie aan te vragen, heb je een koopovereenkomst nodig die is gesloten met een autobedrijf. Let op dat elektrische occasions die zijn gekocht van een particuliere verkoper niet in aanmerking komen voor de elektrisch rijden subsidie.

Subsidiebedragen elektrische auto

In 2023 bedraagt de elektrisch rijden subsidie voor een nieuwe elektrische auto nog €2.950, maar zal met ingang van 2024 geleidelijk worden verlaagd tot €2.550 en uiteindelijk volledig worden stopgezet. Het is echter goed om te weten dat de aanschafsubsidie voor gebruikte elektrische auto’s ongewijzigd blijft tot 2024. Na deze periode zijn er momenteel geen specifieke subsidies beschikbaar voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische auto’s.

Desalniettemin is het van groot belang om op de hoogte te blijven van eventuele nieuwe ontwikkelingen en toekomstige subsidieregelingen, die kunnen bijdragen aan een voortdurende stimulering van elektrisch rijden en de overgang naar duurzame mobiliteit voor particulieren bevorderen.

Hoe kun je subsidie voor een elektrische auto aanvragen?

Het aanvragen van de SEPP-subsidie is een relatief eenvoudig proces. In 2023 kan de subsidie elektrische auto particulier worden aangevraagd via de specifieke website van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). Hier moet je de benodigde gegevens en documenten invullen en indienen. Na goedkeuring ontvang je het subsidiebedrag in één keer bij aanschaf, of in delen gedurende de eerste 48 maanden bij private lease.

Maak kennis met Tom!

Wil je meer weten over elektrisch rijden? Neem dan contact op met Tom of laat je gegevens achter zodat hij contact met jou kan opnemen.

Expert subsidie elektrisch auto particulier

Tom Versteeg

Brandcoördinator Citroën en DS

Onze merken

Henri & Herman Opel-dealer logo
Henri & Herman Jeep-dealer logo
Henri & Herman Citroën-dealer logo
Henri & Herman Alfa Romeo-dealer logo
Henri & Herman DS-dealer logo
Henri & Herman Abarth-dealer logo
Henri & Herman Fiat-dealer logo
Henri & Herman Suzuki onderhoud logo
Henri & Herman Fiat Professional-dealer logo
Henri & Herman Chevrolet onderhoud logo

Onze keurmerken

Henri & Herman Amersfoort keurmerk Groen Gedaan
Henri & Herman Amersfoort Bovag dealer
Henri & Herman Amersfoort RDW-logo
Henri & Herman Amersfoort Stichting Nationale Autopas
Henri & Herman Amersfoort Keurmerk Private Lease

Kom werken bij Henri & Herman!

Zet je passie voor auto’s in bij Henri & Herman! Als vooraanstaande autodealer streven we naar topklantenservice en expertise. Of je nu verkoopprofessional, technicus of administratief talent bent, ons hechte team verwelkomt jouw vaardigheden. Sluit je aan bij ons en bouw mee aan de toekomst van mobiliteit.

Bekijk onze vacatures

Veelgestelde vragen over de SEPP-subsidie voor particulieren

Voor wie is de SEPP-subsidie geschikt?

De SEPP-subsidie is dus geschikt voor particulieren in Nederland die een volledig elektrische personenauto willen kopen of privé leasen, zowel nieuw als gebruikt.

Wie vraagt de SEPP-subsidie aan?

Je kunt de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren zelf aanvragen bij de RVO.

Krijg ik de subsidie in een keer op mijn rekening gestort?

Ja, na goedkeuring van je subsidieaanvraag ontvang je het subsidiebedrag voor de aanschaf van je elektrische personenauto in één keer op je rekening gestort. Als je ervoor kiest om de auto privé te leasen, ontvang je het subsidiebedrag in delen gedurende de eerste 48 maanden van het leasecontract.

vrouw op mobiel zoek naar veelgestelde vragen subsidie elektrische auto particulier 2023