De oorsprong van Fiat-dealer Lettenmeijer

Lettenmeijer Baarn is de oudste zelfstandige Fiat-dealer van Nederland. Het bedrijf is Fiat-dealer sinds 1948, en werd in april 1919 opgericht door Marten Lettenmeijer. Marten Lettenmeijer werkte destijds als timmerman bij Villa Uytenbosch in Baarn. Toen hij daar in 1919 schoenen moest gaan poetsen besloot hij om te gaan en zelf een rijwielhandel aan de Nijverheidsstraat in Baarn te beginnen. 

Daar verkocht en repareerde hij, vanuit een winkelhuis met werkplaats, samen met zijn zoon Frits fietsen van het merk Gazelle. De zaken gingen zo goed, dat het pand al snel te klein werd en ze binnen een paar jaar alweer op zoek moesten naar iets groters maar wel centraal gelegen.

1927

Verhuizing naar De Brink

Het pand dat aan de wensen voldeed werd in 1927 gevonden aan De Brink. Deze villa stond bekend als Villa Nieuwerhoek én Villa Ijzendijk. Op deze centraal gelegen plek werden de werkzaamheden na de oorlog flink uitgebreid met onder meer Solexen en motoren. Even later werd ook nog met de verkoop van auto’s gestart. Vanaf 1947 werd de verkoop van auto’s van het merk Citroën aan de activiteiten toegevoegd en één jaar later werd ook het merk Fiat daarbij aangesloten.

1955

Alleen door met auto’s

In 1952 kwam kleinzoon Mart zijn opa en vader ondersteunen in het bedrijf en werd hij hun compagnon. Door de komst van de Fiat 500 en het veranderende straatbeeld, hebben zij in 1955 besloten om zich volledig te gaan richten op de groeiende vraag naar automobiliteit.De zaken gingen goed en na vijf jaar ervaring te hebben opgedaan bij de importeur in Amsterdam, kwam in 1982 achterkleinzoon Ronald bij zijn vader in de zaak werken. Het ging snel. De verkoop en verhuur van auto’s, een uitbreiding van de werkplaats en het uitbaten van de aangrenzende benzinepomp en autowasstraat. Door de enorme aanloop bleek het pand aan de Brink in de loop der jaren toch te klein. Ook was het parkeren een groot probleem, waardoor steeds meer omwonende begonnen te klagen. Na diverse verbouwingen van de showroom, werkplaats en het magazijn was het tijd om op zoek te gaan naar iets anders, iets groters, met een goed bereikbare werkplaats met voldoende parkeermogelijkheden op eigen terrein.

1998

Lettenmeijer verhuist naar de Drie Eiken in Baarn

Frits Lettenmeijer en zoon Ronald kwamen uiteindelijk terecht bij bedrijventerrein de Drie Eiken aan de Tolweg in Baarn. Frits ging ondertussen met pensioen en richtte zich op de aanbouw van het nieuwe pand, waar hij veel tijd en energie in stak. Niets ontging hem. Zo gezegd, zo gedaan. Met grote trots werd begin 1998 het eerste huisstijl-pand van Fiat aan de Drie Eiken in Baarn geopend. Voorzien van een grote showroom, een moderne werkplaats met magazijn én voldoende privé parkeergelegenheid was dit dé plek waar alle Fiat, en inmiddels ook Lancia, modellen aan het publiek gepresenteerd zouden worden. Het bleek een schot in de roos.

2022

Henri & Herman neemt Lettenmeijer over

Ronald Lettenmeijer heeft het bedrijf tot de dag van vandaag voortgezet. Opvolging vanuit de familie Lettenmeijer wat er niet. Ronald ging daarom op zoek naar een dealer om zijn activiteiten alvast onder te brengen en in te spelen op de toekomst. Met ingang van 1 januari 2022 werd het dealerbedrijf Lettenmeijer toegevoegd aan Henri & Herman. Vanaf dat moment is het familiebedrijf in Baarn verder gaan onder de naam Henri & Herman, maar wel met de voor jou vertrouwde gezichten. Wij staan graag voor je klaar!