De oorsprong Nefkens

In 1878 startte de Jan Nefkens, een molenaar uit Amersfoort, met de verkoop van fietsen en typemachines. Dit legde de basis voor het bedrijf dat later zijn naam zou dragen. Naast fietsen en typemachines richtte hij zich al snel op de verkoop van voertuigen, waarbij de eerste auto in zijn ‘reparatie-inrichting’ een Franse De Dion-Bouton was. Niet veel later volgden auto’s van merken als Graham-Paige, Adler en Peugeot.

1884

De eerste stoommachine in Amersfoort

In 1884 plaatste Jan Nefkens als een van de pioniers een stoommachine in Amersfoort, wat getuigt van de ondernemende geest en het vooruitziende vermogen van de Nefkens-familie als het gaat om de nieuwste technologische ontwikkelingen. Vanuit de fabricage en verkoop van fietsen heeft Jan Nefkens, gevolgd door zijn zoons, de weg gevonden naar de opkomende wereld van motorvoertuigen en heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een van de toonaangevende spelers in de Nederlandse autobranche.

1900

Marktleider in de rijwielhandel

Jan Nefkens wist aan het einde van de negentiende eeuw een indrukwekkende positie als marktleider te veroveren in de rijwielhandel. Met gerenommeerde merken zoals Adler en Simplex wist hij zich te onderscheiden.

1914

Henri Nefkens NV

Henri Nefkens, de zoon van Jan Nefkens, nam het bedrijf in Amersfoort over en bouwde het uit tot Henri Nefkens NV, een naam die bij veel Amersfoorters bekend in de oren klinkt. Tussen de twee wereldoorlogen bracht hij aanzienlijke groei en professionalisering teweeg. Onder zijn leiding werd de focus volledig verlegd naar de wereld van de “automobielen”, wat mede mogelijk werd gemaakt door een exclusief samenwerkingsverband met het Amerikaanse General Motors. Hierdoor werden merken als Chevrolet, Pontiac, Oakland en Buick geïntroduceerd en vertegenwoordigd binnen de NV Henri Nefkens. De zaak groeide uit tot een vooraanstaande speler in de automobielindustrie, met Henri Nefkens als visionaire ondernemer aan het roer.

1920

Verhuizing Nefkensgarage

In 1920 vond er een belangrijke verandering plaats voor de Nefkensgarage. Onder leiding van Henri Nefkens werd de garage verplaatst van de varkensmarkt naar een nieuw terrein aan de Ouden Vlasakkerweg, vlak bij de pas aangelegde Korte Beekstraat. Dit terrein was voorheen in gebruik bij een zeepfabriek. De verhuizing betekende een startpunt voor een periode van snelle groei en ontwikkeling voor het bedrijf.

1946

Start busvervoer

Op jonge leeftijd nam Piet Nefkens het bedrijf over van zijn vader Henri en slaagde erin de continuïteit ervan te waarborgen. Kort na de Tweede Wereldoorlog las hij in de krant dat het nog geruime tijd zou duren voordat er weer een stadsbus zou rijden. Hij beloofde de gemeente dat hij binnen twee maanden een lokale busdienst zou opzetten. Met goedkeuring op zak slaagde hij in zijn opzet, maar dit succesverhaal kende een voorgeschiedenis.

Met behulp van een tweedehands Chevrolet-bus en drie noodvoertuigen, die afkomstig waren uit de legerdump Deelen, lukte het hem. Op 16 november 1946 werd de stadsdienst opnieuw geïntroduceerd. Door de aankoop van acht beige-lichtblauwe Chevrolet-bussen kon de stadsdienst worden uitgebreid met een vierde lijn. Het bedrijf maakte vervolgens een indrukwekkende groei door als gevolg van de explosieve toename van het particuliere vervoer tijdens de wederopbouwjaren. Piet Nefkens organiseerde decennialang de busdienst in een steeds complexer wordende verkeerscirculatie in Amersfoort en werd dankzij General Motors de regiodealer van het zeer succesvolle automerk Opel, met populaire modellen zoals de Opel Rekord en Opel Kadett.

1956

Vernieuwing wagenpark

In de tweede helft van de jaren 1956 onderging het wagenpark van Nefkens een spectaculaire vernieuwing. De bussen kregen een opvallende nieuwe uitstraling met een combinatie van kleuren. Naast een beige dak en een lichtblauwe kleur kreeg de onderzijde van de bussen een donkerblauwe tint. Deze nieuwe kleurstelling gaf de bussen een fris en herkenbaar uiterlijk.

De activiteiten van Nefkens vonden plaats in de garage op de Vlasakkerweg. In 1972 stond Nefkens voor een uitdaging na de tragische brand in de Verheulfabriek. Om aan de groeiende vraag naar stadsbussen te voldoen, nam Nefkens een belangrijke beslissing: tien bussen werden aangeschaft van het gerenommeerde Belgische merk Jonckheere. Maar daar bleef het niet bij. Nefkens zorgde voor een transformatie van deze bussen, zodat ze perfect geschikt waren voor het stadsvervoer en naadloos aansloten bij de behoeften van de passagiers in Amersfoort. Met deze vernieuwingen en aanpassingen bleef Nefkens continu streven naar het verbeteren van de busdiensten en het bieden van comfortabel en efficiënt openbaar vervoer aan de inwoners van de stad.

1983

Het stadsbusbedrijf ging over naar de VAD en het bedrijf werd verkocht

Vanaf 1 januari 1983 werd het stadsbusbedrijf, inclusief al het personeel en een vloot van 26 bussen, overgedragen aan de Verenigde Autobus Diensten (VAD). Met deze overgang veranderde ook het uiterlijk van de bussen. Ze werden streekgeel, met een wit dak en grijze schortplaten aan de onderzijde, en kregen daarmee een herkenbare nieuwe uitstraling. Tevens werd in 1983 het autobedrijf verkocht aan de heren de Vries en van Beek. Zij hebben het bedrijf wat nog steeds in de binnenstad zat verder uitgebouwd met o.a. een eigen leasemaatschappij (Business Car Amersfoort) en nog 2 Opel dealerbedrijven in Doetinchem en Winterswijk. De zonen Adriaan en Arjen zijn in 1992 in de zaak gekomen en hebben de aandelen in 1998 overgenomen van hun vaders. In 2001 heeft Adriaan Arjen uitgekocht en is zelfstandig verder gegaan.

2015

Fusie STAM Opel en Nefkens Opel

In 2015 heeft Adriaan de keus gemaakt om samen te gaan met Geerlof Stam. Zo zijn er vanuit Amersfoort bekende bedrijven ontstaan die dus oorspronkelijk voortkomen uit het pionierswerk van de familie Nefkens, waaronder het huidige Henri & Herman (Opel).

STAM Opel, met vestigingen in Utrecht, Bilthoven en Nieuwegein, besloot om zich los te koppelen van STAM-Groep en zich nog sterker te richten op het merk Opel. Door een fusie aan te gaan met Nefkens Opel Amersfoort ontstond een krachtige organisatie met een aaneengesloten verzorgingsgebied, waardoor er voldoende mogelijkheden waren om te blijven investeren in de toekomst. De loskoppeling van Stam Groep en de samenvoeging met Nefkens Opel hebben STAM Opel in staat gesteld om verder te groeien in de provincie Utrecht en haar positie als toonaangevende Opel-dealer in de regio te versterken.

2016

STAM Opel en Nefkens gaan samen verder onder de naam Henri & Herman

De familie Nefkens heeft een aanzienlijke invloed gehad op de lokale transportrevolutie in Amersfoort. Ze hebben een belangrijke rol gespeeld bij de doorbraak van de fiets en hebben actief bijgedragen aan zowel de pioniersfase als de verdere ontwikkeling van de motorfiets, de auto en het openbaar vervoer in de stad.

De fusie van STAM Opel en Nefkens Opel markeerde een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van beide bedrijven. De naam Nefkens Amersfoort werd in goed overleg overgedaan aan de Nefkens Peugeot tak. In augustus 2016 besloten de bedrijven daarom om samen verder te gaan onder de nieuwe naam ‘Henri & Herman’. Deze naam is een eerbetoon aan de grondleggers van beide bedrijven, Henri Nefkens en Herman Stam, en symboliseert de fusie die medio 2015 plaatsvond.