De oorsprong STAM
De familie Boissevain was eigenaar van het landgoed Prins Hendriksoord, gelegen aan de Biltseweg in Soest. In het jaar 1900 koopt Adolphe Boissevain zijn allereerste auto, en tijdens de Eerste Wereldoorlog neemt hij een chauffeur-monteur in dienst: Herman Stam.
Met behulp van een lening van Boissevain richt Herman uiteindelijk in Soest zijn eigen bedrijf op, waarmee hij de familie Boissevain vele jaren van dienst zal zijn. Zo ontstaat in 1914 het welbekende automobielbedrijf Stam, gelegen op de hoek van de Praamgracht en de Stadhouderslaan.


• 1920
Verhuizing naar het Nieuwerhoekplein
Herman Stam besluit zijn automobielbedrijf te verplaatsen naar het levendige Nieuwerhoekplein, vlak naast de bekende sociëteit genaamd “De Viersprong”. Bij Stam’s bedrijf worden alle merken auto’s gerepareerd, en vele adellijke klanten weten de weg te vinden naar de importeur van Bugatti. Potentiële klanten wachten echter met de aankoop totdat de ultieme testrit heeft bewezen dat Bugatti zijn beloften waarmaakt. Pas wanneer de auto de top van de Apeldoornse Berg bereikt zonder een kokende motor, wordt de deal gesloten.
Helaas komt er aan het dealerschap van Bugatti een einde aan het eind van de jaren twintig. In Frankrijk bloeit de auto-industrie dankzij de opkomst van merken zoals Renault, Peugeot en Citroën.
• 1948
Herman Stam overlijdt
In 1948 werd Soest zwaar getroffen door de wreedheden van de oorlog. Als vergeldingsdaad werd sociëteit De Viersprong, gelegen naast Garage Stam op het Nieuwerhoekplein, opgeblazen. Helaas overleed in datzelfde jaar Herman Stam, de oprichter van de garage. Zijn gezondheid had al enige tijd te lijden onder verschillende problemen, maar werd ernstig aangetast na een ongeluk op een recht stuk weg bij Halfweg. Tijdens deze gebeurtenis zat Herman Stam naast een testrijder in een Bugatti, die uiteindelijk over de kop vloog en de coureur het leven kostte.


• 1949
Exclusieve dealerschap Renault
Op 1 september 1949 verwierf Stam het exclusieve dealerschap van Renault, wat een belangrijke mijlpaal markeerde. Met de komst van de Renault 4 brak er een zeer succesvolle periode aan. Om de kwaliteit te waarborgen, werden de auto’s samen met de klanten op de proef gesteld op de uitdagende Biltseweg. Als de auto met vertrouwen en snelheid van 80/90 kilometer per uur door de beruchte bocht kon ‘vliegen’, was dit het bewijs dat de auto goedgekeurd was.
• 1953
De Viersprong
In 1953 heeft Geerlof Stam, de tweede generatie, eindelijk de grond met de ruïne van De Viersprong kunnen kopen. Na enkele jaren van nieuwbouw werd de bedrijfsruimte aanzienlijk uitgebreid en gemoderniseerd. Een modern benzinestation van het merk Mobil werd toegevoegd, en in 1958 vond er een groots openingsfeest.
STAM stond bekend om zijn vooruitstrevende service; klanten konden hun motor kosteloos laten afstellen en het ophalen en brengen van voertuigen was geen enkel probleem. In die tijd van wederopbouw was een auto een luxueus bezit. Autoverkopers gingen op huisbezoek om een auto aan de man te brengen. Klanten zochten geborgenheid en service “dicht bij huis”.

• 1965
Stam slaat zijn vleugels uit
Na een aanzienlijke uitbreiding en modernisering in de voorgaande jaren, mogelijk gemaakt door de aankoop van de grond met de ruïne van “De Viersprong”, was het tijd voor een volgende grote stap. In 1965 opende STAM zijn tweede vestiging aan de Torenlaan in Baarn: STAM Autoschadeherstel, het eerste in zijn soort. Het is een duidelijk bewijs van Stam’s voortdurende leiderschap op het gebied van service, zelfs in die tijd.
• 1975
Automatisering
In het voorjaar van 1975 opende Garage STAM een vestiging in Amersfoort, wat een belangrijke groeiperiode markeerde voor het familiebedrijf. Onder leiding van vader Geerlof werd STAM een bekend begrip in de regio, bekend om zijn betrouwbaarheid en vakmanschap. De opening van de vestiging in Amersfoort versterkte de reputatie van het bedrijf en legde de basis voor verdere groei. STAM bleef trouw aan zijn waarden en toewijding aan klanttevredenheid, waardoor het een vertrouwd familiebedrijf in de automotive sector werd.


• 1982
Groei het merk Renault
Het familiebedrijf STAM maakt een gestage groei door. In 1982 wordt een Renault-dealer in Dronten overgenomen, gevolgd door de uitbreiding naar Bussum en Huizen onder leiding van zoon Jan Stam. De toenemende individualisering en stijgende welvaart zorgen voor een stijging in autoverkopen. Mobiliteit en vrijheid worden synoniem, wat resulteert in huishoudens die meerdere auto’s bezitten en wegen die steeds drukker worden. Stam zet zijn expansie voort door de overname van een Renault-dealer in Dronten, gevolgd door de vestigingen in Bussum en Huizen.
• 1999
Overname Renault-dealer Kroon
In 1999 nam de STAM-groep trots Renault-dealer Kroon in Utrecht over. Deze overname versterkte hun positie in de auto-industrie en vergrootte hun aanwezigheid in de regio. De STAM-groep integreerde hun klantgerichte aanpak en streven naar uitmuntendheid in dienstverlening in de overgenomen vestiging. Klanten profiteerden van een breder aanbod aan Renault-modellen en verbeterde after-sales service. De STAM-groep heeft sinds de overname voortdurend groei en uitbreiding nagestreefd, waardoor ze een toonaangevende speler in de auto-industrie zijn geworden.

• 2007
Terberg wordt STAM
In 2007 zet STAM een belangrijke stap voorwaarts door de overname van de dealerbedrijven van de gerenommeerde Terberg-familie in de automotive-industrie, waaronder Autoheer, Honders en autobedrijf C. Schieman. Deze strategische overname leidt tot een aanzienlijke uitbreiding van het verzorgingsgebied van Stam, dat nu reikt van Barneveld tot IJsselstein en zelfs tot Hilversum. Dit resulteert in een versterking van STAM’s positie in de regio en biedt een breder scala aan diensten en ondersteuning aan een grotere klantenkring.
• 2010
Samenvoegen van vestigingen
Er breken uitdagende tijden aan en de economische crisis laat ook bij Stam zijn sporen na. Opel, ooit een van de best verkochte merken, verdwijnt uit de top 3. Klanten kiezen nu vaker voor kleinere auto’s en zakelijke aanschaffen worden uitgesteld. Bovendien ondergaat de APK-wetgeving wijzigingen, terwijl de auto’s zelf steeds beter worden, waardoor er minder frequent onderhoud nodig is.
Om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden, worden de verkooppunten kritisch bekeken en vestigingen samengevoegd. STAM blijft knokken en innovatieve oplossingen zoeken om succesvol te blijven in de snel veranderende automotive-industrie.
• 2010
Introductie van het Klant Contact Centrum
De economische teruggang blijft voelbaar, maar de jongere generatie van Stam past zich aan aan deze uitdagende tijd. Ze nemen drastische maatregelen, zoals het samenvoegen van verschillende onderdelen en het centraliseren van bepaalde processen om het bedrijf efficiënter te maken. STAM Opel introduceert een Klant Contact Centrum waar al het klantcontact wordt afgehandeld. In 2012 volgt STAM Renault.
• 2015
STAM-Groep verkoopt STAM Opel
Met ingang van 1 juni 2015 heeft De STAM-Groep besloten het STAM Opel onderdeel te verkopen aan Geerlof Stam, waarna het zich als een zelfstandige onderneming is blijven ontwikkelen. In datzelfde jaar heeft er een fusie plaatsgevonden tussen STAM Opel en Nefkens Opel.

• 2016
STAM Opel en Nefkens gaan samen verder onder de naam Henri & Herman
De fusie van STAM Opel en Nefkens Opel markeerde een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van beide bedrijven. In augustus 2016 besloten de bedrijven daarom om samen verder te gaan onder de nieuwe naam ‘Henri & Herman’. Deze naam is een eerbetoon aan de grondleggers van beide bedrijven, Henri Nefkens en Herman Stam, en symboliseert de fusie die medio 2015 plaatsvond.