De oorsprong Terberg

In het jaar 1869, in het schilderachtige dorp Benschop, gelegen nabij Utrecht, legde Johannes Bernardus Terberg de fundamenten voor wat later zou uitgroeien tot een bekende en succesvolle onderneming. Met een visie voor ogen en een passie voor techniek en innovatie, richtte Johannes zijn eigen smederij op, waarmee hij de eerste steen legde voor het Terberg-imperium.

1949

Terberg begint met ombouw Amerikaanse legervoertuigen

In 1949 begon Terberg met een baanbrekend initiatief dat de weg vrijmaakte voor zijn toekomstige succes. Het bedrijf begon met het ombouwen van vrachtwagens die oorspronkelijk waren gebruikt door het Amerikaanse leger, met als doel ze geschikt te maken voor de bouwsector. Deze strategische zet legde de basis voor de latere ontwikkeling van Terberg als fabrikant van complete voertuigen.

1966

De eerste Terberg kiepwagen werd geleverd

In 1966 werd de eerste Terberg 6×6 kiepwagen, de SF1200, geleverd op basis van een Terberg chassis. Terberg dumpers waren destijds al lang populair op bouwprojecten in Nederland. De introductie van de SF1200 markeerde een belangrijke mijlpaal voor Terberg en versterkte hun positie in de bouwsector.

1972

Start export Terberg-vrachtwagens

Met trots en vastberadenheid begon Terberg met de export van de allereerste Terberg-vrachtwagens naar klanten in zowel West-Europa als het Midden-Oosten. Deze historische stap markeerde een belangrijk keerpunt in de groei van het bedrijf en vestigde de reputatie van Terberg als een betrouwbare leverancier van hoogwaardige voertuigen voor de bouwsector.

1973

Levering eerste Terberg Terminal Tractor

In 1973 vond een historisch moment plaats in de Rotterdamse haven toen Terberg de allereerste Terberg Terminal Tractor leverde aan een klant. Deze revolutionaire Terminal Tractor bleek een veel efficiënter alternatief te zijn voor het afhandelen van trailers in havens, en het markeerde het begin van een nieuwe standaard in de logistieke sector.

1975

Oprichting Terberg Machines Environmental Equipment

In 1975, werd als onderdeel van Terberg, Terberg Machines Environmental Equipment opgericht. Dit dochterbedrijf van Terberg legde zich specifiek toe op het ontwikkelen en produceren van innovatieve en hoogwaardige machines voor de afvalverwerkings- en recyclingindustrie. Met een sterke focus op duurzaamheid en efficiëntie, speelde Terberg Machines Envo een belangrijke rol bij het ondersteunen van wereldwijde inspanningen om afvalbeheer en recycling te verbeteren.

1984

Oprichting Terberg Leasing

In het jaar 1984 zette Terberg, een vooraanstaand bedrijf in de transport- en mobiliteitssector, een nieuwe stap in zijn evolutie door de oprichting van Terberg Leasing. Met het oog op de groeiende vraag naar flexibele en op maat gemaakte financieringsoplossingen voor voertuigen, besloot Terberg een universele leasemaatschappij op te richten.

1988

Terberg betrad de afvalverwerkingsindustrie

Terberg betrad nieuw terrein in de afvalverwerkingsindustrie met de introductie van het allereerste type laadsysteem voor vuilnisophaalwagens. Dit baanbrekende systeem bood een efficiëntere en veiligere oplossing voor het verzamelen van afval. Het succes van dit eerste laadsysteem zorgde voor verdere innovatie en de ontwikkeling van geavanceerdere modellen.

1990

Oprichting Terberg Matec

Terberg Matec werd opgericht in 1990 en heeft sindsdien een prominente positie ingenomen in de industrie voor het ontwerpen en produceren van innovatieve oplossingen voor afvalinzameling en straatreiniging. Zes jaar later, in 1996, volgde de oprichting van Terberg Metec Frankrijk.

2000

Oprichting Terberg Special Vehicles

Terberg Special Vehicles werd opgericht in 2000 als producent van robuuste rangeervoertuigen voor verschillende sectoren, zoals havens, distributiecentra, zware industrie, rangeerterreinen en luchthavens. Ze stonden bekend om hun betrouwbare en hoogwaardige voertuigen, die waren ontworpen om zware lasten te verplaatsen.

2003

Overname Autoheer, Honders en Autobedrijf C. Schieman

In een belangrijke ontwikkeling binnen de autobranche werd in 2003 Autoheer, Honders en autobedrijf C. Schmieman overgenomen door Terberg. Deze overname opende de deuren naar nieuwe mogelijkheden, doordat Terberg toegang kreeg tot een uitgebreider klantenbestand en kon profiteren van de solide reputatie en jarenlange ervaring die in de regio Utrecht waren opgebouwd. Deze bedrijven hebben altijd een sterke focus gehad op kwaliteit en klanttevredenheid, wat perfect aansloot bij de kernwaarden van Terberg.

2007

Overname Terberg

In 2007 zet STAM een belangrijke stap voorwaarts door de overname van de dealerbedrijven van Terberg. Deze strategische overname leidt tot een aanzienlijke uitbreiding van het verzorgingsgebied van STAM, dat nu reikt van Barneveld tot IJsselstein en zelfs tot Hilversum. Dit resulteert in een versterking van STAM’s positie in de regio en biedt een breder scala aan diensten en ondersteuning aan een grotere klantenkring.